به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون خبر ویژه خود نوشت: وبسایت بیبیسی نوشت: جنگ غزه موجب شده تا پرسشهایی درباره سطح و شکل حمایت تسلیحاتی آمریکا از اسرائیل مطرح شود. بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، تسلیحات ساخت این کشور در مواردی در جریان جنگ غزه، برخلاف قوانین بشردوستانه مورد استفاده قرار گرفتهاند. اسرائیل به «جنایات جنگی» متهم است و برخی نخبگان آمریکایی میگویند که هرگونه ارسال سلاح به اسرائیل باید متوقف شود. اسرائیل برای دفاع از خود، چقدر به تسلیحات آمریکایی نیاز دارد؟
از میانه دهه ۵۰ میلادی، پدیده رو به گسترش «ملیگرایی عربی» و قدرت گرفتن جمال عبدالناصر در مصر موجب شد تا نگرانیهای اسرائیل افزایش قابل ملاحظهای پیدا کند. این پدیده، رویکردی به شدت ضداسرائیلی داشت و ایده اتحاد کشورهای عربی را تبلیغ میکرد. وقتی در سال ۱۹۵۸ ناصر موفق شد با تبلیغ همین ایدهها کنترل سوریه را نیز به دست بگیرد و کشور «جمهوری متحد عربی» را تاسیس کند، فعالیتهای اسرائیلیها برای یافتن یک حامی قدرتمند افزایش چشمگیری پیدا کرد. نتیجه این تلاشها در فاصله سالهای ۱۹۶۰ تا ۱۹۶۲، خرید عمده موشکهای ضدهوایی «هاک» از آمریکا بود.
یک سال بعد از جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷، آمریکا پذیرفت که به اسرائیل هواپیماهای جنگنده فانتوم بفروشد. همکاری تسلیحاتی آمریکا و اسرائیل روز به روز عمیقتر شد. در سال ۱۹۷۳، آمریکا به شکل عملی و بسیار فوری به ارسال تسلیحات برای اسرائیل روی آورد. آمریکا عملا قید بیطرفی در جنگهای اسرائیل را زد و چنان دفاع کرد که هنوز از نگاه برخی، تنها دلیل جلوگیری از شکست کامل اسرائیل، حمایت نظامی آمریکا بود. در دوران ریاست جمهوری رونالد ریگان، این حمایت تسلیحاتی بیشتر هم شد و در نهایت یک پیماننامه استراتژیک به امضا رسید.
از آن زمان این حمایتها سال به سال بیشتر شده، تا جایی که در سال ۲۰۱۶ ایالات متحده با امضای توافقی متعهد شد که ظرف ۱۰ سال، حدود ۳۸ میلیارد دلار را به عنوان کمک نظامی در اختیار اسرائیل قرار دهد. شکل سالانه سه میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار در اختیار اسرائیل قرار گرفته است. آمریکا، بزرگترین فروشنده سلاح به اسرائیل است. بر اساس تحقیق انستیتوی مطالعات صلح در استکهلم، در فاصله سالهای ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۳، ۶۹ درصد از واردات تسلیحات متعارف اسرائیل، از آمریکا انجام شده. بخش مهمی از کمکهای مالی آمریکا، صرف خریدهای نظامی یا سرمایهگذاری اسرائیل در صنایع نظامی آمریکا میشود. این موجب شده تا اسرائیل در چهار حوزه نظامی مشخص، به تسلیحات نظامی آمریکایی متکی باشد: ۱. برتری هوائی ۲. سیستمهای موشکی۳. سیستمهای پیشرفته رادار و هشدارهای اولیه ۴. بمبهای هدایتشونده.
تقریبا تمامی حدود ۴۰۰ هواپیمای جنگنده اسرائیل، ساخت آمریکا هستند. از هواپیماهای اف-۳۵ تا اف-۱۵ ایگل و همچنین اف-۱۶. سیستم دفاع موشکی «گنبد آهنین» هم نتیجه سرمایهگذاری مشترک اسرائیل و آمریکاست و مشخصا برای اسرائیل و مقابله با موشکهای میانبرد درست شده. علاوه بر «گنبد آهنین»، اسرائیل از کمکهای آمریکا برای سرمایهگذاری در پروژههای دفاع موشکی «فلاخن داود» و «پیکان» نیز استفاده کرده است.
آیا اسرائیل نمیتواند بدون کمک آمریکا از خود دفاع کند؟ پاسخ کوتاه این است: بله، به رغم همه وابستگیها و نیازها، اسرائیل برای دفاع از خود در کوتاه مدت، حتی در برابر نیروهایی بسیار قویتر و مجهزتر از شبهنظامیان حماس میتواند به خوبی از خود دفاع کند. اما پاسخ مفصلتر، با شرایط اسرائیل در زمان پرسش ارتباط مستقیمی دارد. مثلا در حال حاضر درگیر جنگ در غزه است و در جریان همین جنگ با حملات گسترده موشکهای بالستیک و پهپادهای ایران نیز روبهرو شد. در چنین شرایطی اسرائیل به کارخانههای آمریکایی برای تامین مهمات و دیگر نیازهای حساس نظامی وابسته است. وقتی صحبت از نبردی طولانی باشد، اسرائیل بدون آمریکا به شکل معناداری آسیبپذیرتر خواهد شد. مهمترین اثری که فقدان حمایت همهجانبه آمریکا میتواند بر اسرائیل بگذارد این است که به مرور زمان، برتری نظامی خود را در منطقه از دست خواهد داد. این احتمالا یکی از بزرگترین کابوسها برای اسرائیل است.